SKKS / Počele pripreme reprezentacije Srbije u košarci u kolicima za EP

  • Почеле припреме репрезентације Србије у кошарци у колицима за ЕП
  • Селектор Бањац: Имамо квалитет за успех

БЕОГРАД – Репрезентација Србије у кошарци у колицима окупила се у Београду на почетку припрема за Европско првенство Ц дивизије крајем јула у Софији, где имају амбицију да изборе пласман у виши ранг такмичења и тако остваре до сада највећи успех у овом параолимписјком спорту за Србију.

“Ова репрезентација има квалитет и борбеност која је потребна за успех. На овим припремама урадићемо све што је потребно да подигнемо ниво спортске дисциплине, да подигнемо ново физичке спремности, како би у потпуности могли да покажемо свој таленат. Верујем да ћемо уз тај ниво професионализма успети да изборимо пласман у Б дивизију”, рекао је селектор репрезентације Србије Слободан Бањац.

Бањац, који је и сам кошаркаш у колицима и бивши репрезентативац Словеније, има велико такмичарско искуство и уверен је у успех репрезентације Србије.

“Искрено верујем у визију коју сада има Савез кошаркаша у колицима Србије. Овде су четворица играча који су играли финале грчке лиге и тамо стекли искуство које нам је битно за наше утакмице. Такође, играчи који сада тренирају и играју у шест клубова српске лиге такође имају простора за напредак”, рекао је Бањац и додао да је од Савеза добио одрешене руке да, иако млад тренер, пренесе на екипу своја знања стечена током играња у најјачим европскима лигама у овом спорту.

На почетку припрема окупило се 14 играча, док ће се у каснијој фази прикључити још два играча – Елвис Факић, који игра Радхену 96  у немачкој првој лиги, као и центар Сабид Каруповић из КИК Сана Сански мост “Њих двојица много значе овој екипи и када нам се они придруже, сигуран сам да ћемо имати екипу спремну да оствари циљеве који су пред нама”, додао је Бањац.

Капитен репрезентације, играч београдског клуба Сингидунума Жељко Ћирковић подсетио је да је Савез кошаркаша у колицима формиран у Србији тек 2004. године и да је први наступ на Европском првенству репрезентација имала тек 2005. године.

“С обзиром да сам ту од почетка кошарке у колицима у Србији, ово је први пут да имамо оволико играча за селекцију, ово је први пут да имамо овако организоване припреме, које ће бити из два дела. Сада нас, као играче занима само терен, да изађемо на тренинг, за разлику од претходних година када смо морали да размишљамо и о колицима, о резервним деловима, па чак и о лоптама – да ли их имамо”, казао је Ћирковић.

Према његовим речима, репрезентација Србије сада има чланове који су сазрели и стекли довољно искуства и кошаркашког умећа да могу да остваре успех и изборе пласман у Б дивизију Европе.

“Кошарка у колицима је веома атрактиван спорт, финале такмичења у овом спорту затвара Параолимпијске игре. Ми желимо да популаризујемо овај спорт и код нас, да што више људи чује и види шта овај спорт доноси, посебно особама са инвалидитетом. Желимо да нам се придруже, да заједно развијемо једну респектабилну базу из које ћемо сигурно успети да подигнемо И квалитет, не само репрезентације, него и клубова”, истакао је Ћирковић. 

У позитивном расположењу, на првом двочасовном тренингу на почетку петодневних припрема у Београду, играчи су се договорили да дају свој максимум. Са њима је на тренингу био и Владимир Кузмановић, који је преузео вођење Савеза кошаркаша у колицима Србије 2018. године.

Кузмановић је као бивши кошаркаш препознао жељу и борбеност играча у колицима и одлучио да им помогне да постигну свој максимум.

“Имамо важне циљеве пред нама, а један важан корак ка тим циљевима је и ово предстојеће Европско првенство Ц дивизије. Пре тога, трудићемо се да екипу што боље припремимо, да на такмичење оду физички јаки. О њиховој менталној снази не треба трошити речи, то је очигледно свакоме ко погледа један њихов тренинг или утакмицу. Мислим да они заслужују дивљење свих нас и верујем да Србија, као земља кошарке, може да им пружи потребне услове. Јасно нам је да су резултати ти који доносе популарност, па онда и лакше функционисање, али је важно да знамо да циљ кошарке у колицима нису само медаље на великим такмичењима, већ пре свега инклузија особа са инвалидитетом”, истакао је Кузмановић.

“Значај овог спорта превазилази сјај неке медаље. Кошарка у колицима буди све најбоље у појединцима, било да су посматрачи или играчи и зато ми желимо да је популаризујемо – да укључимо што више људи у ову игру”, рекао је Кузмановић.

Европско првенство Ц дивизије играће се у Софији од 29. јула до 4. августа. На турниру, поред Србије, учествују домаћин Бугарска, затим Грчка, Чешка, Мађарска, Ирска и Португал, а пласман у Б дивизију избориће две првопласиране екипе. Србија је у групи Б са Ирском и Грчком док су остале екипе у групи А.

Први део припрема организован је у Београду, у Заводу за спорт на Кошутњаку, а потом, после паузе, од 13. јула следи наставак припрема, највероватније у Књажевцу.   Од играча који су на припремама, на ЕП у Софију ће отпутовати њих 12. Котизацију за њихово учешће, као и смештај репрезентативаца, омогућио је Параолимпијски комитет Србије.